QUÈ SÓN ELS PRODUCTES ULTRAPROCESSATS? • Acupuntura Wu Wei

QUÈ SÓN ELS PRODUCTES ULTRAPROCESSATS?

 In Dietoterapia

En aquest article, la nostra dietista del centra Acupuntura Wu Wei, Meritxell Martín, ens apropa una mica més el coneixement sobre alguns dels aliments que trobem als supermercats:

Els productes ultraprocessats són preparacions alimentàries amb un gran llistat d’ingredients. En el seu etiquetatge es pot observar com apareixen ingredients insans en grans quantitats com ara les farines refinades (no integrals), el sucre, la sal, els greixos saturats/trans o refinats i els additius (entre ells els colorants, els conservants, els edulcorants o els potenciadors del sabor). Posem exemples pràctics d’aquest tipus de productes: la brioixeria, els làctics ensucrats, les carns processades, les begudes ensucrades o energètiques, les salses, el pa de motlle, la crema de cacau, tot tipus de precuinats, així com un llarg etcètera. Inclús ho són aquelles barretes dietètiques que prometen ajudar-te en la pèrdua de pes. De fet, un percentatge molt elevat del que podem trobar als supermercats són productes ultraprocessats.

aliments processats

No obstant, hem de diferenciar els ultraprocessats dels processats, que són aquells que reben un tractament però que no deixen de ser la pròpia matriu alimentària. Exemples d’aliments processats que no deixen de ser saludables són l’oli d’oliva verge (tractament físic), les conserves (tractament tèrmic) o els formatges i els iogurts (coagulació o fermentació).
En l’actualitat, es poden realitzar dos tipus de declaracions en els productes alimentaris: declaracions nutricionals i declaracions de propietats saludables (d’acord amb el Reglament (CE) nº 1924/2006). Les nutricionals són aquelles que si compleixen uns requisits concrets afirmen que l’aliment posseeix propietats nutritives beneficioses en relació als nutrients, energia o altres substàncies i en podem trobar exemples com “font de proteïnes”, “baix valor energètic” o “font d’àcids grassos omega-3”. Entre les declaracions de propietats saludables, que són aquelles que relacionen l’aliment o un dels seus constituents amb la salut, es pot afirmar que “s’ha demostrat que els fitosterols disminueixen el colesterol sanguini. Una taxa elevada de colesterol constitueix un factor de risc en el desenvolupament de cardiopaties coronàries” o “el potassi contribueix al normal funcionament del sistema nerviós”, entre d’altres.

 

Els productes ultraprocessats són realment enemics per a la meva salut?

Un dels problemes esdevé quan, avui en dia, la publicitat permet que es pugui ressaltar una propietat d’un producte encara que aquest no sigui beneficiós per la salut. L’objectiu de la indústria alimentària és que consumim en abundància aquests productes, de manera que els transforma perquè siguin apetitosos, barats i addictius, i amb unes declaracions de salut o nutricionals ben aconseguides. En podem trobar molts d’exemples d’aquest tipus: galetes ultraprocessades riques en farines refinades, sucre i greixos de mala qualitat que prometen millorar la salut cardiovascular disminuint el colesterol sanguini, brioixeria que ressalta que és rica en ferro o làctics ensucrats que milloren les nostres defenses. Aquestes poderoses declaracions nutricionals provoquen un efecte no esperat: que arribem a pensar que aquests productes són beneficiosos, o inclús necessaris, per a la nostra salut.
Serà essencial que no ens acostumem a aquests sabors tant artificials, sobretot des de la infància, perquè llavors costarà molt que aquests nens vulguin consumir aliments saludables. Qui berenarà una peça de fruita amb unes nous podent menjar un bollycao en format estalvi que a més em regala un cromo? Està a les nostres mans reduir i, sobretot, prevenir la gran pandèmia d’obesitat i diabetis, així com d’altres malalties en augment, que estem vivint en el segle XXI i que en gran part està causada pel consum exagerat d’aquest tipus de productes.

I què hem de fer, doncs?

Fàcil, consumir aliments sense etiqueta i grans llistats d’ingredients. Això es tradueix en una frase molt escoltada en el nostre entorn: “més mercat i menys supermercat”. La informació ens empodera per poder escollir voluntàriament si volem impactar de manera positiva o negativa en la nostra salut.

Hauríem de començar a acostumar-nos al sabor natural dels aliments. No tot el que podem menjar ha de tenir un gust dolç o súper intens. Un iogurt natural no és dolç, més aviat àcid. El cafè o el cacau pur són amargs. Algunes fruites àcides. A poc a poc hem d’anar acostumant al nostre paladar als sabors autèntics dels aliments, i estic segura que no tan sols ens acabarem acostumant a ells, sinó que ens acabaran agradant.

Si t’interessa venir a fer-te una consulta per millorar la teva dieta i la teva salut, contacta’ns al 93.143.76.94 o al info@acupunturawuwei.es

Recommended Posts

Dejar un comentario

Contáctanos

Envíanos un e-mail, contestamos en menos de 24 horas