La carn que mengem • Acupuntura Wu Wei

La carn que mengem

 In Dietoterapia

“Després del programa “Salvados” respecte la indústria càrnica a Espanya que es va emetre el passat diumenge la polèmica està servida” 

Estem realitzant un consum excessiu de carn?

Després del programa “Salvados” respecte la indústria càrnia a Espanya que es va emetre el passat diumenge la polèmica està servida. S’ha generat una situació incòmode i un seguit de preguntes…És necessari tenir els animals confinats i en pèssimes situacions com les que es van mostrar? És just el tracte animal i el tracte humà que reben les persones que treballen en aquestes instal·lacions? Podem fer alguna cosa per deixar d’afavorir-ho mentre esperem (assentats) que el govern actuï?

I és que existeix un fet real: som aproximadament 6000 milions de persones al món i la previsió és que aquest valor vagi en augment en els pròxims anys. La nostra alimentació repercuteix directament en la nostra salut però també a la del planeta i no hi ha un fet tant quotidià i imprescindible com alimentar-nos diàriament. Tampoc hem tingut mai tant fàcilment a l’abast aquest gran ventall d’aliments, carregats d’ultraprocessats i afavorint el que avui en dia s’anomena “ambient obesogènic”, que promou el sedentarisme i els mals hàbits alimentaris. Alhora, la quantitat de menjar que s’arriba a llençar en tots aquests punts de venta, sumat al què també fem a les nostres llars, afavoreix el malbaratament alimentari, un dels altres problemes globals preocupants.

Què podem fer per millorar aquesta situació?

Ho repetiré mil vegades si és necessari, però la nostra alimentació hauria de basar-se majoritàriament en aliments d’origen vegetal. D’aquesta manera, evitaríem un consum excessiu de carn i la nostra salut ens ho agrairia, ja que són nombroses les evidències que n’asseguren beneficis en la disminució del risc de patir malalties cardiovasculars, diabetis, obesitat o càncer.

Però, això significa que ens hauríem de tornar vegetarians? No és aquesta la meva intenció, encara que no nego els beneficis que això podria comportar (i que en parlaré en alguna altra ocasió). El meu objectiu és que el nostre consum de carn hauria de ser més responsable i sostenible si no volem que el canvi climàtic segueixi en augment. Lucía Martínez, en el seu llibre Vegetarianos con ciencia que recomano encaridament, indica que: “El ganado es responsable de las emisiones de gases de efecto invernadero en mayor medida que todos los medios de transporte juntos. Ahí es nada”. I com també diu, el món no només és per l’avariciós i sobrealimentat primer món ni únicament de la nostra generació. Mentre que nosaltres gastem recursos de forma exagerada hi ha milions de persones que es moren de gana. I sí, malgastem recursos perquè per obtenir un quilo de proteïnes provinents de llegums es necessita aproximadament la divuitena part de terra, deu vegades menys d’aigua, nou vegades menys de combustible, dotze vegades menys de fertilitzant i deu vegades menys de pesticides que per produir un quilo de proteïnes de carn de vedella. Hauríem de respectar els ritmes de la naturalesa, d’aquesta manera, consumint més proteïna d’origen vegetal no seria necessari haver d’engreixar animals a ritmes forçats per satisfer la gran demanda de la població.

Si féssim canvis en els nostres patrons dietètics cap a versions més saludables podríem reduir dràsticament els costos associats a la sanitat pública degut a les malalties relacionades i els costos associats a la pèrdua de productivitat al treball. Per tant, alimentar-nos adequadament ja no és tan sols un motiu de salut pública, sinó també mediambiental i econòmic.

Així doncs, et valores el suficient per millorar la teva salut i la del medi ambient?

Autora: Meritxell Martín Rovira, Dietista-Nutricionista a Acupuntura Wu Wei

Si t’interessa venir a fer-te una consulta per millorar la teva dieta i la teva salut, contacta’ns al 93.143.76.94 o al info@acupunturawuwei.es

Recommended Posts

Dejar un comentario

Contáctanos

Envíanos un e-mail, contestamos en menos de 24 horas

aliments processatsceliaquia