Tens Celiaquia? • Acupuntura Wu Wei

Tens Celiaquia?

 In Dietoterapia

La celiaquia és una malaltia inflamatòria crònica que afecta al sistema gastrointestinal i que només es desenvolupa en aquelles persones genèticament predisposades. Es tracta d’una intolerància permanent al gluten, és a dir, a la fracció proteica d’alguns cereals.

L’intestí està format per unes estructures anomenades vellositats que ajuden a absorbir els nutrients. En les persones amb celiaquia, quan consumeixen aliments amb gluten, es produeix una reacció del sistema immunitari que reacciona lesionant i inflamant aquestes vellositats i, en conseqüència, són incapaces d’absorbir nutrients de manera adequada. Depenent del grau d’intolerància la clínica pot ser més o menys greu. Pot aparèixer distensió i dolor abdominal, diarrea, vòmits, femtes greixoses, pèrdua de pes, intolerància a la lactosa o deficiències en vitamines o minerals, que poden provocar per exemple anèmia ferropènica (per falta de ferro), entre d’altres. Tot i així, també pot ser freqüent que es pateixi celiaquia sense manifestar-ne símptomes.

I quin és el tractament de la malaltia celíaca?

S’ha de realitzar una dieta estricta d’eliminació del gluten per tota la vida. La incorporació dels aliments, quan l’intestí està danyat, ha de ser progressiva. N’és un exemple important la lactosa, ja que partim d’una mucosa inflamada que no permetrà absorbir la lactosa continguda en els productes lactis però que quan aquesta estigui en bones condiciones, es podrà tornar a introduir a la dieta.

Quins cereals contenen gluten?

La persona afectada de celiaquia ha d’aprendre quines opcions alimentàries contenen gluten i quines no. El blat de moro, l’arròs, el mill, la quinoa, el fajol, l’amarant, la civada, la tapioca o la patata són aliments que no contenen gluten de forma natural. En canvi, el blat, l’ordi, el sègol, l’espelta o el kamut són cereals que sí que en contenen. S’ha de tenir en compte que els noms dels cereals en català i castellà poden crear confusió, ja que per exemple, la civada no és la cebada (sinó que és la avena), i la cebada és l’ordi. A part dels cereals, s’han d’excloure de la dieta tots els aliments elaborats amb farina, midó, fècules i productes derivats d’aquests cereals (pa, galetes, pasta, etc.).

La civada no es considera una font de gluten en si mateixa encara que pot estar contaminada fàcilment. Varietats antigues del blat, com l’espelta, poden ser millor tolerades per algunes persones amb trastorns relacionats amb el gluten, encara que no significa que es pugui recomanar de forma general a totes les persones afectades. De la mateixa manera, no es recomanable iniciar una dieta lliure de gluten abans de que els exàmens mèdics i la biòpsia intestinal hagin confirmat la malaltia.

Els aliments a granel o no etiquetats es poden consumir sempre que assegurin que no contenen gluten o que no estiguin contaminats. Els productes ultraprocessats, on existeix més probabilitat que continguin gluten, s’hauran d’evitar al màxim possible, encara que aquesta recomanació hauria de ser vàlida per a tota la població. El gluten pot estar camuflat en aquests productes manufacturats, ja que a l’etiqueta pot aparèixer amb noms ocults com: malta, espessants, E-1404, E-1410, E-1412, E-1413, E-1414, E-1420, E-1422, E-1440, E-1442, E-1450, entre d’altres. El gluten confereix propietats d’elasticitat i viscositat, raó per la qual s’ha utilitzat freqüentment en la indústria alimentària.

Quines precaucions s’han de prendre al cuinar?

S’haurà de mantenir una higiene adequada a la cuina, evitant la contaminació creuada entre aliments que contenen gluten i els que no. S’aconsella preparar el menjar sense gluten en primer lloc, amb estris de cuina diferents. A l’hora de netejar, també es recomana que es faci en primer lloc i amb un fregall diferent.

Una persona amb celiaquia també pot menjar fora de casa, tan sols caldrà assegurar-se que en aquell establiment coneixen i segueixen les normes i que, per tant, poden garantir opcions alimentaries sense gluten.

Un dietista nutricionista et pot ajudar a detectar una deficiència nutricional, a dissenyar una dieta equilibrada i variada sense la necessitat d’incorporar cereals amb gluten i que alhora s’adapti a les teves característiques fisiològiques, preferències alimentàries i estil de vida.

Autora: Meritxell Martín Rovira, Dietista-Nutricionista a Acupuntura Wu Wei

Si t’interessa venir a fer-te una consulta per millorar la teva dieta i la teva salut, contacta’ns al 93.143.76.94 o al info@acupunturawuwei.es

Recent Posts

Dejar un comentario

Contáctanos

Envíanos un e-mail, contestamos en menos de 24 horas